Halaman

Pengikut-pengikut

Selasa, 30 Jun 2009

Pengalaman bibir mengelupas, gatal, dan luka dan cara mengatasinya

aku betul nak kongsi pengalaman aku ni. jumpa doktor pun, doktor suggest suruh cari sendiri lip balm or ubat yang sesuai untuk pulihkan bibir aku. becos, org berbeza, effectnye berbeza.jadi here we go.

Bibir ku mula mengelupas dan gatal selepas habis kursus intergrated module tahun lepas. Ku ingatkan sebab lip gloss yang aku pakai. Mungkin lip gloss aku dah tercemar. Jadi, aku tak guna la lip gloss. Ganti pakai lip balm mase tu pakai lip balm avene. Langsung takde kesan. Aku bertukar pakai lip balm nuetrogena. Sama juga. Malah bibir aku jadi menggerutu. Tak tau nak wat pape. Akhirnye aku pakai ubat bibir wawa. Doktor bagi die. Ade dua, satu untuk pakai malam, satu untuk pakai siang. Mula2 ok pakai bibir tak jadi gatal. Tapi kene pakai tiap2 hari. Klu tak pakai, bibir jadi teruk balik. Tambah bila pakai krim siang tu, bibir yang mengelupas tu, senang je nak dikelupaskan (?) hehehe. Disebabkan itu. Bibir aku tiap2 hari mengelupas. Pastu aku pakai pulak Lip treatment body shop yang ade aloe vera. Betul die melembabkan bibir. Jadi bibir tak pedih. Tapi kulit yang mengelupas kat bibir jadi keras. Rase geram, nak tarik2 je kulit keras tu. Yang akhirnya menyebabkan bibir aku bukan setakat mengelupas dan gatal, malahan jadi pedih n luka. Jumpa doktor, doktor suruh cari sendiri produk yang sesuai, sebab lain orang, lain effeknye. Doktor ade bagi vitamin B and C untuk dimakan. aku makan dalam 2minggu, bibir aku dah kurang mengelupas. sikit2 je mengelupas. tapi aku perasan badan aku mengembang (tak boleh jadi ni, penat aku berusaha nak kurus). jadi aku stop makan vitamin. jadi bibir aku kembali mengelupas, gatal and luka berdarah. Kemudian aku try satu produk ni, cocoa collagen power plus. Sejenis minuman perasa capucino. Tujuan utama minum ni sebenarnye untuk kurangkan rambut gugur(juga merupakan masalah aku). Tapi selepas seminggu aku minum cocoa collagen ni. Bibir aku dah tak mengelupas, gatal dan luka dah. Malah dah licin kembali. Thank god. Skang aku tak perlu pakai lip balm sudah. Bila aku teringat baru aku pakai vaselin lip treatment. Aku cari lip treatment ni kat farmasi, dah takde dah. Sukanye, setelah hampir setahun aku bergelumang dengan bibir mengelupas, gatal,luka berdarah. Akhirnya aku berjaya memulihkan bibir aku.

Nota kaki:cocoa collagen power plus a.k.a ccpp selain bibir aku dah pulih, rambut aku pun dah kurang gugur, n tak rase penat sampai ke malam (selalu kul 9 malam aku dah ngantuk, tapi sejak minum ni, kul 11 pun tak ngantuk gi. Which is good untuk sape2 yang dah kawin? Hahahaha. Peace sume
Nota kaki lagi:CCPP hanya untuk wanita. laki tak leh minum. tak pasal2 benda lain lak naik.

kurang ajar - i do take revenge

“Jom parking sini along”. Dah elok-elok parking, tetiba sorang Rela ni bagi isyarat takleh parking kat situ. Ok takpela. So along pun kuarla balik dari parking tu. Then tengok kereta depan masuk dalam.so decide nak masuk dalam gak. Elok je belok, tetiba sorang lagi rela duk ketuk tingkap keta. Kuat a gak die ketuk. Obviously takleh nak react dgn cepat nak berhentikan kete. Elok berhenti kete, along pun buka tingkap tanye ”awat?”.
Rela tu jawab ”ape awat2?”. Along jawab balik ”takkan nak tanye awat pun salah?”. Rela tu marah pulak along. Along bengang terus tutup tingkap, undur kereta, belok, cari parking lain. Mase belok kereta along saja langgar rela tu. Tapi obviously pelan2. rela tu melompat gakla. Siap kate along kurang ajar. Org yang duduk kat situ pun mengiakan je. Padahal die tak dengar percakapan rela tu dgn along. Mak aku yang dah turun dlu dari kete ckp kuat2 ”kereta lain apasal boleh masuk”. Terdiam orang kat sekeliling tu.

Persoalannya disini:
1) Tak boleh kah along bertanya? Rela tu terus nak tengking kakak aku. Aku yang ade dalam keta tu pun naik bengang. Orang tanye elok-elok, jawabla cara elok. Klu tak boleh masuk dalam pun, cakap jela elok2. kakak aku memang jenis klu org dah kurang ajar ngan die, die akan kuang ajar balik ngan org tu. Tak kira a tua ke muda. Terkejut rela tu. Ingat sume pompuan dalam keta tu , die leh wat suka ati je. Dah tau org nak gerak kereta tu, ke tepila. Padan muka. Rela tu siap report kat polis trafik yg jaga kat situ gak. Polis trafik tu pun wat bodoh je. Malas nak layan
2) Tak bolehkah kitorang parking kereta kat dalam. Selepas kitorang parking keta kat luar (lebih kurang 200meter dari pintu masuk a.k.a tempat kejadian), tengok-tengok banyak je kereta lain yang masuk dalam. Rela tu langsung tak jaga. Lagi bengang la rase. Nak kate die khaskan untuk orang tua, or yang bawa budak2 je boleh masuk dalam, tak jugak. Ade je kereta yang sume muda2 masuk dalam tu. Pilih kete ye pakcik rela ni. Taula kete kitorang buruk. Takpe takpe. Baru jadi Rela dah nak berlagak lebih. Dah tau ”rela”, buatla kerja secara ikhlas

Peristiwa ini terjadi semasa AgroFest di Sungai Siput. Every year aku pegi event ni. Best. Tapi this year tak best, sebab rasa bengang, nak jalan2 pun tak semangat.

Moral of the story: jangan kurang ajar dengan kakak aku n aku, once kurang ajar, kakak aku n aku will take revenge. Kurang ajar balik. Which is sangat bertentangan ngan ayah aku. Time tu kakak aku nak gi je balik kat rela tu nak tanye sakitke kene langgar? Or knape kereta lain boleh masuk? Tapi ayah aku tak bagi even ayah aku polis. Ketua polis balai dekat2 area situ. Sib baik ayah aku ada time tu. Klu tak, kakak aku dah gi jumpa rela tu.

Ahad, 7 Jun 2009

Why?

why it is so hard to forget my 1st love??
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...