Halaman

Pengikut-pengikut

Selasa, 3 Ogos 2010

Kena tindih waktu tidur - Betulkah?

Updating.


Kenapa aku tak dapat muatnaik gambar ke entri ini? Setiap kali nak muatnaik keluar mesej suruh open file.


Ok bukan itu sebenarnya mahu cerita.


Tarik nafas, hembus!!!
Tarik nafas, hembus!!!
Mengatasi rasa cemas sebab dah lama tak ada entri baru


Semalam waktu tidur, aku tak tahu mimpi atau benar. Sebelum ni, aku selalu dengan cerita kawan-kawan kena hempap dengan lembaga waktu tidur dan tak boleh bergerak dan bercakap langsung. Aku tak pernah alaminya, jadi aku tak tahu apa rasanya. Jadi kisahnya semalam, aku rasa macam aku kena hempap dan kena peluk dengan kuatnya. Sampai aku dapat rasa hembusan nafas lembaga itu. Aku tak tau samada itu mimpi atau tidak. Aku taktau samada aku tak boleh bergerak atau sengaja tidak mahu menggerakkan badan. Aku mula melafaz ayat-ayat al-quran tapi rasanya aku tak habis pun lafaz. Setelah beberapa ketika, lembaga tu melepaskan pelukan kuatnya dan serentak dengan itu aku berjaya gerakkan badan.Aku terus buka mata dan berfikir samada benar-benar berlaku atau tidak. Aku tak dapat bezakan sama ada benar-benar berlaku atau sekadar mimpi. Entahla, sungguh aku memang tak tahu. Lagipun waktu kena tu, aku bukan keadaan tidur terlentang. Aku pandang sekeliling bilik aku, gelap tiada apa pun. Aku pun terus je la sambung tidur.


Ok, itu kisah semalam. Tadi, aku  cari-cari juga pasal kena tindih ni kat google. Jumpa pulak cerita ni. Aku tiru dan tampal je lah ye. Malas nak terangkan balik. hihihi


"

Kene Tindih Waktu Tidur? Fact or Myth!!

Kene Tindih Waktu Tidur? Fact or Myth!! 

--------------------------------------------------------------------------------

Just to share... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, byk sgt orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni....... betulker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan, hujung jari, terasa berat kat dada... nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer)... .. kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena... .aku pun jujur pernah ader pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu...aderla dalam 3-4 kali jugak... masa tu aku

sedar... boleh bukak mata separuh.....aku tau aku sedar... tapi takleh gerak... kadang2 geram, sbb takleh gerak... ..pastu 5 minit baru leh gerak... .aku dulu pun takut... mmg ingat kena hempap dah... lps boleh gerak tu seram sejuk jer...

tapi, setelah aku  belajar pasal tubuh badan manusia... ..barula aku tau kebenaran dia... . ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis' Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'... adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara)... ..

temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis) ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement... ..waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage... .otak akan bagitau badan kita suruh rehat... so, badan kiter kira macam switch off kejap... .REM atonia (tader muscle tone)... ... ok, otak kiter pun ader switch off button.... dipanggil reticular activating system RAS... ... bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni... so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on....kirenyer screensaver laaa or hibernate...

so,, bila kita bangun, RAS switched on balik... ... kita sedar fully awake state... .tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter... . maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik... .mmg menakutkan tapi benar.... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer... tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc... . dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations (halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)

Sebab2 atau mender2 yang boleh trigger sleep paralysis:

1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama

2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)

3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni... penat sgt)

4. stress yang byk kat otak... masalah keluarga, kewangan bla2

5. Pertukaran gaya hidup secara tiba2 (macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal... .heheh extreme sgt contoh aku ni)

6. Orang yang ader penyakit narcolepsy

"


Dan lagi satu di link ini. Owh, tidur lumpuh rupanya. Betulkah?

3 ulasan:

  1. stress kah?!!

    waaa...dah ade rintik2 hujan...

    BalasPadam
  2. weh...zarith...aku pun...I never had this experience all my life UNTIL satu hari tu (lastweek)..
    aku rasa mcm tetiba badan aku frozen,which is tak sure samada aku sendiri yg tanak gerakkan or mmg tak bole gerak.but it lasted only few seconds.nasib baik before2 ni dah baca pasal sleep paralysis,so tak gelabah sgt.tapi aku nampak blek terang benderang ja walaupun time tu pukul 5pagi kot and lampu was turn off.huhuhu..
    lagi satu,aku rasa maybe Allah nak bagi aku rasa skali kot sbb before ni slalu dok heran mcmana selama ni org len penah rasa tp diri sendiri tak penah kena..skali..amekkk..huhu.
    teringat Allah bila2 masa leh tarik nikmat sihat tubuh badan in a sec kalau Dia mahu..huhu..*insaf* ...(terpanjang pulak comment...neway,good to see urs updated!)-anisah

    BalasPadam
  3. aliza: tak cukup tidur kot. Cantik tak rintik-rintik ujan? hehehe

    Nisa: Semalam aku kene lagi. Bile aku jerit, baru hilang benda tu. Tak tau mimpi atau tak. tapi aku dapat rasa aku cubit dia and dia cubit aku tangan aku balik. sakit tau. Ko ape cite, pas kawin senyap je. hehehe. weh cantik a baju kawin ko yang warna putih pink tu

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...