Halaman

Pengikut-pengikut

Khamis, 15 Disember 2011

Kejutan Budaya Sisi Gelap Siri 5

Tak sangka aku masih hidup selepas segala torture yang aku alami. Alhamdulillah walaupun minda aku, hati aku  sudah hancur berkecai. Tapi jasad, ruang dan masa masih mahu aku di sini.

Aku sangkakan semua benda yang berlaku dalam drama hanya dalam drama sahaja. Tetapi tidak. Aku dah alaminya. Aku laluinya. Dan aku survive. Dalam perjuangan itu, banyak kali aku dipanah tepat. Tapi aku teruskan juga sampai ke penghujungnya. 

Baiklah straight to the point je lah. Banyak na kona kona nye.

1) Lelaki kau memang keras kepala dan nak menang je. Takpela ko nak menang pun.

2) Tapi kemenangan ko tu duniawi sahaja. Tak boleh nak bawa ke mati pun. Jadi ajarlah anak ko tu baik baik supaya ko mati nanti ada orang yang leh doakan ko untuk masuk syurga.

3) Sisi gelap? Ko ugut aku. Suka sangat ugut aku kan? Sampai aku hampir jadi gila dengan permainan saiko ko tu. Pandai sangat main kata-kata kan. Hak orang pun ko nak main keras kepalakan.

4) Sisi gelap lagi? Kalau dah hidup sehari-hari menipu orang je kejenya. Memang ko dah ketagih dengan penipuan. Jadi dari pandangan aku, orang suka menipu ni susah nak percaya orang. Sebab, apa yang orang cakap benar tu, adalah apa yang kau selalu tipu. Tapi sepandai-pandai melompat dapat tangkap jugak. Jadi takyahlah lompat tinggi-tinggi abis tenaga je.

5) Lelaki suka sangat tipu kat pompuankan sebab takut kena marah bila bercakap benar. Ha, jangan cakap ko tak penah tipu awek/bini ko sebab nak elak kene marah. But that is not always the case wahai lelaki. Be reasonable et voila, ko tak kene marah pun dengan awek/bini ko. Contohlah kan, ko nak pegi main bola dengan kawan ko. Tapi awek ko ajak dating dan for sure die marah klu ko cakap nak main bola dengan kawan ko. Jadi ko tipu cakap sebenarnya mak ko suh balik awal umah. Dia pun tak jadi marah. Eh no no, gejala tak sihat ok. Lama-lama akan jadi cara hidup ko. Ko nak ke? Tipu sekali sekala takpela. Ko balaknya, mestilah dah tau perangai awek ko camne. Klu awek ko memang jenis baik tak kisah ko nak main bola ngan member ko,  takkan la ko nak tipu jugakkan. Memang pondanlah kan laki macamni

6) Cerita indirect je sume tu. Nak cerita direct of what kejutan budaya sisi gelap aku alami, klik sini k. Oops, i'll update later once the entry is ready.

p/s: The feeling when you are frustrated but free. the mental abused that make your mind and heart broke really really badly. As the truth is still hidden, as the lie is still being believed by them, I would never forgive you. 

p/s2: Aku mendoakan supaya Allah s.w.t melembutkan hati kau untuk menyatakan kebenaran. Insyaallah dengan kebenaran itu moga-moga Allah s.w.t membuka hati aku memaafkan ko.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...