Halaman

Pengikut-pengikut

Jumaat, 19 Oktober 2012

Love-Hate Relationship - Pursue your dream work 2

Sambungan dari post sebelum ni...

Apa kaitan aku kena toture dengan semua benda alah yang aku cerita kat pos sebelum ni?

Kena toture sebab tak visible, kena present paper baru orang nampak, baru senang nak naik pangkat. Jangan kalah dengan orang yang baru setahun dua bekerja. Aku kan dah 5 tahun bekerja. Dan macam macam lagilah kena toture. Taktahulah kenapa suka sangat nak compare dengan orang.

You see, advantage budak tu lain dengan aku. Apa yang lain? Lets see:
1) budak tu dari awal awal masuk keja dah ade orang guide. Suh fokus on one thing je.  Ade mentor tak rasmi guide satu per satu. Aku pulak, awal awal masuk terkontang konting ke sana sini. Buat sana sikit. Buat sini sikit. Pastu, ko expect nak aku expert dengan kerja alu sekarang ni. In fact, aku first time buat semua benda ni.

2) itu je kot perbezaannya. itu je kot advantage budak tu. Kira nasib aku tak bernasib baik berbanding dengan budak tu. Jadi jangan compare aku dengan orang lain.

Dah beberapa kali aku kena toture dengan senior staff ni. Macam macam dah kena toture. Sebab tu la aku selalu ada love-hate relationship dengan kerja aku.

Berbalik kepada entri lepas, mungkin aku kena set matlamat kerja aku ni untuk menjadi expert. Eh, nak jadi expert camne ek?  ok ok aku memang takde plan sume tu. Kalau boleh nak berenti buat bisnes tau.

but the fact is... i really need that knowledge. Jadi orang yang hebat membicarakan cerita teknikal. Tetapi disini? Tak membantu langsung.

ok babai...

1 ulasan:

  1. Dun giv-up!!
    Adat bkeje.. Sumtime kite dsanjung, sumtimes dkomplen.. bykkan bsabar, k.. :)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...