Halaman

Pengikut-pengikut

Khamis, 21 Jun 2012

In searching of OFFICIAL PHOTOGRAPHER


Yes its late already. Considering my wedding day fall during school holiday, all my favorite photographer are already booked. Eleh semua konon, macam banyak sangat favorite photographer ko. Padahal dua je favorite ko. 

Itu satuhal, ada jugak yang kita minta quotation tak bagi. Maybe either the date is already booked or diorang nak ambil client yang extravagant. Eh, ingat aku takde duit ke? Banyak duit 5 sen aku simpan kat rumah tuh. 

Tak kisahlah tu. Cumanya, setiap orang patut ada nilai murni. Let say kita minta quotation tetapi tarikh majlis sudah fully booked. Apa salahnya just balas "the date is fully booked". Mudah tiadalah kite ni tertunggu-tunggu dan tak lah saya cop bad reputation. Manalah tau tahun mendatang kite nak guna photographer lagi, dah rugi ko kene band.

Enough berleter. Objektif entri ini ditulis adalah untuk memberi tips atau panduan memilih photographer di luar sana. Ini semata-mata tips aku lah. Or lebih mudah more on my preference dalam memilih photographer.

1st preference, aku memang nak pilih photographer yang dekat dengan tempat tinggal

  • Hence, aku just list kan photographer yang dekat dengan rumah aku je
  • Memanglah banyak photographer yang best kat malaysia such as candid syndrom, anas easkay, ect. Tapi diorang sume base kat kl. Jadi nak menjimatkan kos , pilihlah dekat dengan tempat tinggal. 
  • Tapi macam mereka-mereka yang kos bukan satu isu, boleh je nak ambil photographer dari mana-mana pun. Macam kes aku, aku pilih photographer yang ada kat Ipoh (you can see list of Ipoh Photographer at the right side of my blog)
Selalu bila aku query photographer, benda-benda ni mesti aku tanya, ini untuk memudahkan aku shortlisted untuk memilih photographer:


1) Date yang kita nak available ke tak?

  • If tak available, terus slash that photographer from your list

2) Photographer tangkap gambar sorang-sorang ke atau ada team?

  • Sebab bagi saya, saya suka yang ada team. Bila ada team ni, semua benda diorang boleh cover. Let say sorang photographer duk sibuk tangkap gambar pengantin. Aku nak sorang lagi photographer duk sibuk tangkap gambar orang kaut lauk, orang basuh pinggan, orang sambut tetamu. Pahamkan? Aku nak the whole majlis to be covered. (Berangan je, ntah dapat ke tak)
3) Album delivery.
  • Berapa lama diorang akan deliver album kita tu. Kalau setahun baru nak dapat album, whats the point rite?

3) Jika sesiapa yang ambil photographer jauh, soalan ini adalah wajib. Ada extra cas tak?

  • Selalu diorang cas kos penginapan dan perjalanan. But depend jugak.
Itu satu, lagi situ kene research sendirilah kualiti kerja mereka dan perkhidmatan mereka. Yang ini pun bergantung kepada preference sendiri juga. What I want to see is:

1) Sudut gambar di tangkap to capture perfect moment. This is refer to candid moment, bukan masa photographer instruct ko apa perlu ko buat. If he is perfect in capturing candid moment, i'm sure he will good in capturing non candid moment. Hihihi. Tapi selalunya yang memang pandai tangkap gambar camni, harga pun mahal sketlah. Erk, jadi sila tengok budget anda.

2) Post processing picture. Ini pun aku lihat juga. Kadang-kadang tangkap gambar takdalah cantik sangat, tapi bile diorang process gambartu, jadi cantik gambar tu. So, yes. I look into this also.

Picture taken from Annas Easkey blog (pinjam ye hihi). Cantik kan gambar die tangkap. That's what i mean by  perfect moment. 

Pinjam juga gambar ini. Another perfect moment by Annas Easkey

3) Pakej yang ditawarkan. Ini tengok kemampuan poket ko. 
  • Selalu dalam pakej, ada diorang bagi custom albumlah, sticky albumlah. Kalau tak kemampuan, just hire to take picture and edit picture. Then the rest, beli kat grouponlah! Ataupun milkadeal ataupun myimart. Lagi jimat.
  • Berapa majlis boleh cover. If dua-dua belah majlis boleh cover (nikang, sanding belah perempuan, outdoor belah perempuan, sanding belah laki, outdoor belah laki) with lower price given, than why not. Tapi yang ni kene perhatikan jugak. Ada sesetengah photographer just double the price, which is not in my preference.

Setakat ini, itulah yang aku lihat. Hasilnya, masih tak hire mana-mana photographer lagi. Hopefully this weekend can be settle. Tapi nak dapat semua preference yang berkenan di atas tu, mungkin tak dapat semualah.

p/s: Please ignore text background colour yang menjengkelkan itu. Don't know how to remove it.

Ahad, 17 Jun 2012

Majlis Pertunangan

Alhamdulillah, majlis pertunangan aku selesai sudah. Majlis yang ringkas dan mudah. Budget tidak sampai pun RM1500 untuk majlis ini. Sebenarnya dalam RM1000 je tapi aku masuk jugak budget ayah beli periuk nasi besar yang baru yang berharga rm400 lebih.

Pihak lelaki membawa 5 dulang hantaran yang di balas tujuh oleh aku. TETAPI... 5 dulang hantaran tu tinggal jadi 4 je. Sebab satu barang hantaran tertinggal di rumah. hikhikhik. Apa-apa pun voila. Majlis selesai. Tak sampai 10 minit saya sudah menjadi tunangan orang.

Disebabkan kami buat keputusan untuk bertunang dua minggu sebelum, makanya persediaan adalah ringkas. Jadi kamu-kamu jangan risaulah masa tak cukup. Masa lebih dari cukup.

Apa aku buat?


1) Baju tunang beli siap sudah. (Lepas ni baju ni buat baju raya terus. Ha, kan dah jimat. Takyah beli baju raya dah. hikhik)

2) Mekap sendirian berhad. (Ala, kelengkapan mekap semuanya aku ada. Untuk majlis tak sampai 30 minit. Mekap sendiri sudah cukup. Cantik jugak apa)

3) Photographer? Minta tolong adik ipar sebelah sana tangkapkan. Dia ada DSLR. Cukuplah. Tapi kalau kamu-kamu ada budget lebih, hirelah photographer. Lebih afdal.







4) Hantaran aku minta emak dan adik beradik aku buat. Okla, cantik apa. Masa kakak aku kahwin pun kami adik beradik buat sendiri juga hantaran.




5) Jamuan makan mula-mulanya nak buat katering. Tapi last minit ayah aku nak masak sendiri pulak. Anggaran tetamu yang hadir lebih kurang dalam 150 orang. Kami anak beranak jugaklah kena masak. Terima kasih emak, ayah, Along, Aniza, Atan, Daus, Mak Yang dan diri ku kerana bertungkus lumus masak pada hari kejadian. Owh tidak lupa juga terima kasih kepada si dia yang sudi membasuh pinggan mangkuk cawan periuk belanga yang kotor selepas majlis. Menu pada haritu adalah nasi putih, ayam kari, ayam masak kicap, udang sambal, sayur campur, ikan masin goreng bawang, sambal belacan dan ulam. Rasanya? muahhh!! Sedap.



6) Satu khemah didirikan untuk memudahkan majlis. Harga khemah termasuk kerusi meja hanya RM150.

Selepas majlis, biasalah sesi suai kenal antara dua keluarga dan gosip-gosip hangat. Apa-apa pun terima kasih kepada semua yang datang dan memeriahkan majlis pertunangan yang tak seberapa ini.

Cuti-cuti Luar Negara: Universal Studio Singapore

Dah lama aku tak update pasal cuti-cuti. Nak buat macamana aku baru sembuh dari luka-luka dulu. Sekarang ni barulah nak "alive'kan balik blog aku ni. Bulan empat haritu kami berpeluang pergi bercuti ke Universal Studio Singapore. Ye lah daripada bersesak-sesak dekat KL dengan BERSIH 3.0 nya. Baik juga pergi berjalan-jalan. Hikhikhik.

Ye, kami sempat pergi USS je. Sebab tu tajuknya USS dan bukan Singapura. Sedikit sebanyak banyak pengalaman baru kami dekat sana. Kami buat keputusan untuk memandu masuk ke Singapura. Perlu diingatkan, sesiapa yang baru pertama kali masuk Singapura dengan memandu pastikan selepas melepasi imgresen, sila dapatkan beli Auto Pass di pejabat imigresen. Auto Pass ni macam Touch N Go kat Malaysia. Setiap kereta yang masuk Singapura kena ada Auto Pass. Tapi Auto Pass ni specific untuk satu kereta je dan pastikan anda reload sekurang-kurangnya Singapor Dolar (SD) 50.

Eloklah "google" tempat-tempat yang hendak dipergi dan jalan-jalan yang perlu dilalui. Ini adalah kerana, Singapura adalah sangat kedekut "signboard". Jangan expect bila masuk Singapura je sudah ada "signboard" ke USS. Oh tidak, "signboard' hanya kelihatan setelah kamu hampir sampai ke destinasi (read: lebih kurang 100m sebelum tempat itu). Lagi satu, signboard di Singapura mengunakan "shortform". Contohnya nak masuk Lebuh Raya Ayer Rajah, signboard hanya akan tulis AYE. Mana tak peningnya. Kami memang dah buat research jalan mana nak lalu untuk ke Vivo City (tempat di mana, untuk naik lrt ke Sentosa Island). Tapi kami sesat jugak. Hampir 2 jam lebih juga sesat. Sesat sebab asyik terlepas simpang sahaja. Tapi paling senang kamu-kamu pakai GPS je lah. Tak payah nak pening-penig kepala.

Setelah bersesat-sesat akhirnya kami sampai juga ke Vivo City. Kami parking kereta dekat situ. Sampai je kami terus cari kaunter tiket Sentosa Express Monorail ke Sentosa Island. Harga tiket 3 dolar. Ting! Dan tiket tu unlimited (READ: boleh naik berkali-kali monorail tanpa beli tiket baru.). Untuk pergi ke USS, sila turun di Waterfront Stesen.

Dah sampai, apa lagi, terus masuk USS lah. Tidak, aku takkan cerita detail apa aku buat kat sana. Sebab kamu-kamu pun mesti tahu ape nak buat kat sanakan. Nanti tak thrill. Hihihihihihihihi.

Tapi, bila dah masuk sini, aku cadangkan kamu-kamu pergi masuk dlu ke Transformer 4D. Kenapa? Sebab kat sini lah beratur paling lama sekali. Adalah dekat sejam jugak beratur. TAPI, kalau kamu-kamu nak masuk cepat, kamu boleh je beli Express tiket bernilai 30 dolar. Semua permainan, kamu boleh cut regular line. Kami tak beli pun sebab sume permainan kejap je beratur kecuali Transformer 4D. 

TIPS apabila di USS:
1) Bawa botol air, panas dan sentiasa dahaga!! Tapi kat dalam USS tu, kat mana-mana pun ada jual air siap dengan botol -botol sekali.
2) Mata wang: Jika kamu setiap kali nak convert ke Malaysia apa yang kamu belanja kat sana, jawabnya tak terbelanja apa-apa lah kat sana. Senang, Nasi goreng kat Malaysia berharga RM5 dan nasi gorang kat Singapura berharga SD5. Kan sama tu harganya. hikhikhik.
3) Aku tak tahulah aku je yang tak jumpa, tapi semua tandas yang aku masuk kat USS ni takda pili air. Terpaksa lah pakai air botol. 
4) Nak bergambar dengan karakter di USS? Nak bergambar dengan Puss in boots ke, Shrek dan Fiona ke, Marilyn Monroe ke atau mana-mana karekter jela, pastikan kamu check masa bila diorang ni keluar. Sebabnya bergambar limited untuk 20 ke 30 orang sahaja. Kalau tengah beratur, assistant dah sebut 10 more picture. Silalah kira dari depan anda lepas atau tak nak bergambar. Kami sempat bergambar dengan Marilyn Monroe je. Yang sweetnya, Marilyn Monroe tu sempat cakap kat kami "Such a cute couple". Hehehhehe kembang sekejap di sini.
5) Sebelum USS tutup, akan ada perarakan karekter-karekter USS. Seronok, pastikan anda cepat untuk mendapatkan port duduk yang sedap. Hikhikhik. Time ni kitorang terpaksa berdiri di celah celah orang yang ramai. 
6) Tempat makan banyak kat dalam USS nih, jadi tak perlu risau. In fact, ada Halal certificate lagi.

PERMAINAN yang mesti main: 
1) Semua roller coaster di USS ada 4 semuanya. Tapi aku sempat naik 3 je.
2) Transformer 4D (paling best, rasa nak naik lagi. Tapi tak sanggup nak beratur lagi sejam)
3) Steven Spillberg Indoor Studio
4) Shrek 4D
5) Water world (in Jurassic Park section) - sila bawa baju salin atau baju hujan. Sebab kamu akan basah lenjun!! hikhikhik.

Dah penat-penat berjalan di USS. Kami sempat masuk MEMA (Muzium Marin). DIsebabkan masa tu dah penat dan kaki dah sakit, tak tau apa yang menarik kat situ. Ada pelbagai oard game dan computer game dekat sana. Tapi aku tak paham macammana nak main. (Sebenarnya aku malas nakbaca instruction permainannya hihih)

Selesai sudah, kami mahu pulang, Mak ai, panjangnya orang beratur nak naik monorail. Last-last kami naik bas tambang ke Vivo City. Malas nak beratur panjang naik monorail. Lagipun kami tak bayar pun naik bas tambang tu. Lagi mudah, sampai je, bayar parking guna Auto Pass dan kami terus belah balik ke Johor Bahru (Ye kami menginap di Johor Bahru. Murah sikit maa!!)

Kesimpulannya
USS SANGAT BEST. YE AKU MAHU PERGI LAGI. TAK PUAS BERJALAN

p/s: Kalau rajin, I will update this post later. Daaaa!!!!

Khamis, 14 Jun 2012

Bunga Telur Tisu

Saya tak tahu samada bunga telur tisu ni trend sekarang atau tidak. Tapi yang penting saya jatuh cinta dengan style bunga telur ni. COMEL!!!!!!




COMEL kan!!! Kalau dah buat bunga pahar lagilah bertambah comel (ok gedik). Semua gambar diambil dari website AnnurKaseh collections. Sebab tu gambarnya semua original, siap ada no telefon lagi. Semua bunga telur ini adalah custom made. Bolehlah pilih warna yang dihajati. Proses tempahannya juga adalah mudah. Hanya isi borang tempahan dalm website tersebut. Lagi satunya, AnnurKaseh akan pos tempahan tu. Jadi tak payahlah susah payah nak datang ke tempatnya. hikhikhik. Ok berangan je lebih. Masih dalam mode tidak percaya

Work Stress - Be a leader not a boss!

Their question
1) what is next?
i don't know

2) Why it still not been send?
Petrel crash.What do you expect.

3) Why you don't do this?
Cause I don't even know I have to do this

4) Why you don't see that people?
Because what that people know is only "membebel". I need help, not "bebelan" that does not work.

5) You have to be here, urgent!
Boooya, you lied to me. Where the people you want me to meet at that specific time? Hence, plus one week delay to the delayed project. boooyaaa.

I hate this job right now. You want it fast? Hence sacrifice the quality.


Selasa, 12 Jun 2012

Its just so alive

Saya saja jalan jalan ushar website seorang jurugambar.
Wow, wow, wow!!! saya sangat suka gambar yang dia tangkap.
Sangat hidup. Sampai saya pun jadi terharu tengok gambar gambar itu.
Oops.. terover sudah. Saya pun dengan pantasnya query teruslah.

http://www.izharkhairul.com/v2/

yup, itu websitenya feel free to  visit. hikhik


Khamis, 7 Jun 2012

Pertunangan itu - persediaan

Keputusan dibuat dua minggu lepas.
Eh, sempat ke nak buat preparation?
InsyaAllah sempat.

Alaa, kita buat mudah sahaja.
Hasilnya?
Tunggulah harinya ya.

Rabu, 6 Jun 2012

If you notice

Jika kamu perasaan apakah yang lain di tab sebelah kanan blog ini?

Uhuk uhuk

Selasa, 5 Jun 2012

ting tong ting tong

ala ala  bunyi wedding bell
hikhikhik

Isnin, 4 Jun 2012

Problem - don't compare

This is our 1st problem together.
How to solve it?
Hey, just keep in mind.
Don't compare yourself with others.
Don't compare your family with other family.
No, its more about sekufu.

Other than that,
Our preparation is smooth sailing at my side.
The other side is quite challenging.
But after all, all have been settled in 3 days.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...