Halaman

Pengikut-pengikut

Selasa, 31 Disember 2013

Dekorasi Ruang Tamu: Karpet

Assalammualaikum,

Al-kisahnya sebelumni, karpet di ruang tamu adalah 'karpet lain'. Walaupun 'karpet lain' itu serasi dengan sofa dan langsir, tapi karpet lain itu kecil. Jadi ruang tamu nampak sempit.

Untuk lihat secebis kelibat 'karpet lain' itu. Sila klik SINI. 'Karpet lain' itu aku beli di Nilai 3.

Disebabkan 'karpet lain' itu memberi impak sempit pada runag tamu. Maka, hari minggu lepas kami ke Ikea dengan harapan berjumpa karpet idaman. Ramainya orang tak terkira dekat Ikea sampai kami terpaksa park kereta dekat Tesco.

Kami terus pergi ke kawasan karpet. Dalam pada nak ke kawasan karpet tu pun, punyalah lama sebab ramai sungguh orang.

Banyak karpet yang berkenan di hati. Tetapi aspek saiz dan harga di ambil kira. Ikutkan nak je ambil karpet Eivor Cirkel. Tetapi disebabkan tak menepati budget dan saiz nya kecil, aku ambil karpet Mejlby.

Hasilnya:


Instantly, terus nampak ruang tamu jadi luas. Tak payah dah nak berebut-berebut duduk atas 'karpet lain' yang kecil itu. 

Lagi satu tujuan aku perlukan karpet yang besar ini adalah supaya, aku boleh sorok wayar unifi bawah karpet ni. Entah apa-apa rekaan kedudukan point ni. Point astro belah sana. Point unifi sebelah sini. Dah tu nak tengok hypo TV kenalah sambung wayar merentasi ruang tamu ini.

Adakah karpet ini serasi dengan sofa, langsir dan keseluruhan hiasan ruang tamu ini? 

Pandang sekali nampak sesuai. Pandang lagi sekali nampak tak sesuai. Toleh pandang balik, nampak sesuai la pulak. 

Fuhhh!! Nervous tau masa beli karpet ni, takut tak serasi. Siap cari lagi info pasal pemulangan barang. Owh, nasib baik boleh pulang balik kalau tak sesuai. Tapi aku idoklah pulang balik.

Manakala, 'karpet lain' itu aku sudah pindahkan ke ruang makan.

p/s: Lain kali aku reveal keseluruhan ruang tamu aku.

MARI MEMASAK: Avocado with prune smoothie

Assalammualaikum,

Lama sungguh aku tak berkongsi resepi.

Sekarangni, aku tengah mengamalkan minum smoothie avocado ni hari-hari untuk kesihatan aku. Semua pun tahu kebaikan avocado nikan. Lagi-lagi yang tengah nak berdiet sihat tu, bolehlah cuba. Smoothie ni juga boleh juga dijadikan sebagai post-workout smoothies.

Macam-macam resepi smoothie ni. Tapi aku kongsi satu dulu resepinya.

Bahan-bahan:

  • 1 biji buah avokado.
  • 3 biji prune
  • 1 sudu besar madu
  • 1 cawan susu pilihan anda 
  • (jika guna susu tepung, guna 2-3 sudu besar susu bersama segelas air)
  • 1 sudu besar plain yogurt
Cara-caranya:

Masukkan semua bahan dalam pengisar. Kisar sehingga semuanya sebati. Masukkan dalam cawan dan sedia untuk diminum. 

Jika tak suka terlalu pekat, bolehlah kurang kan avocado kepada satu bahagian ATAU tambahkan susu.

Inilah dia hasilnya. saya bubuh sikit hershey choc  atas smoothie ni.

Owh, kepada sesiapa yang tak tahu nak potong buah avocado ni macamana, lihat di bawah.

{via}
Boleh skip dua langkah terakhir itu


Rabu, 6 November 2013

Dekorasi Kawasan Laundry di Beranda

Salam semua.

Masa nak renovasi rumah, pening juga mana nak letak mesin basuh ni. Aku prefer letak mesin basuh dekat dapur. Tapi hubby aku prefer letak kat beranda rumah.

Argument aku nak letak kat dapur, sebab taknaklah beranda tu bersepah dengan baju kotor segala. Dahlah boleh nampak direct dari dalam rumah. Kalau tetamu datangkan dah cacat pemandangan.

Tapi bila difikirkan balik, kalau letak di dapur, ruang dapur akan sedikit terbatas. Dahlah dapur memang dah kecil, tambah lagi ada mesin basuh, lagi rimas rasanya. Jadi aku setujulah letak kat luar rumah.

Dah letak kat luar rumah tu, mestilah lah kena susun dan hias cantik-cantikkan?

Inilah hasilnya

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Keadaan ini adalah semasa baju dibasuh. Baldi dengan JALL laundry bag with stand Ikea tu adalah penghuni sementara di sini. Bila bukan waktu basuh baju. Dua benda ni kembali ke tempat asalnya di dua bilik tidur. Maksudnya bila laundry bag tu dah penuh dengan baju kotor, aku angkut laundry bag dan baldi tu ke kawasan laundry ini. Karpet pink itu di beli di Mydin.

Pandangan jauh. Nampak tak? Dua bakul warna pink dan purple itu? Jom lihat apa ada dalam tu.


Dalam bakul pink ada karung untuk aku basuh kain-kain yang delicate dan baju-baju kecil.

Dalam bakul purple pula ada sepit dan barang-barang yang aku jumpa dalam poket seluar seperti syiling.

Aku letak bahan-bahan pencuci dalam bakul merah ni.

Itujelah. Tetapi, kawasan ini akan di makeover lagi di masa akan datang. Ingat tak Kayu pintu almari di entri INI? Aku akan gunakan  pintu di kawasan ini. Nak guna macamana? KEena tunggulah bila sudah berhasil.

Kawasan bertentangan dengan laundry area ni pula?

Tadaa!!!!

Kawasan taman mini. 

Masih struggle untuk menghidupkan pokok-pokok itu. Tak tahulah kenapa tak bermaya je pokok kunyit itu. Pokok kari dan pandan steady je. Kawasan ini juga akan di makeover juga nanti.

Babai



Isnin, 4 November 2013

Susun Atur dan Dekorasi Meja Kerja dan Home Office Sementara

Salam semua,

Ingat tak entri pasal DIY meja kerja? Inilah hasilnya.

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Inilah meja yang diDIY itu. Siap sudah dideko dan di susun atur. Kerusi tu pula? Pinjam kerusi meja makan.

Dari sudut lain

Tak banyak pun benda atas ni. Semua barang-barang atas meja ni memang sudah sedia ada di rumah. Alas meja tu beli kat Sarawak. Dah berusia 5 tahun dah kain tu. Sebelumni, alas meja tu dijadikan sebagai langsir masa duduk rumah sewa dulu.

Dua tin kain pelekat belakang tu aku letak alat tulis. Bekas comel tu sebagai tong sampah.

TINDRA Lantern Ikea dengan TINDRA Scented Tealight.  Bekas kayu beli di Sarawak untuk letak barang-barang kecil. Masa aku guna meja ni, aku akan pasang lilin tu. Wangi!!!

Dibawah mejani aku letak printer dan shredder. Nampak tak ada dua wayar dalam gambar di atas? Aku selitkan wayar printer dan charger phone di belakang meja itu. Oklah kan untuk sementara waktu.

Itu meja kerja. Mari tengok keseluruhan home office sementara ni.




Bolehlah buat sementara waktu. Dinding masih kosong. Rak warna coklat tu akan DIY bagi cantik sikit ATAU tukar lain. Kerusi tu pun akan tukar ke kerusi yang lebih ergonomik.

Kawasan ni nampak kemas. Tapi, kawasan bertentangannya, tak sanggup nak tengok. Lain kali aku share ok.

Babai...


**entry ini telah dikongsi di:

Jumaat, 1 November 2013

DIY Meja Kerja dengan ADILS Leg Ikea

Salam semua,

Sebenarnya, dah lama siap meja ni. Tapi aku tak berkesempatan nak kongsi di blog. 

Idea nak DIY meja ni datang bila aku ada para kayu dari almari baju aku. Kayu tu berfungsi sebagai para dalam almari tu.

Inilah almari tu. Aku cabut para tu sebab lebih mudah nak gantung baju yang panjang-panjang macam baju kurung. Pintu almari pun aku cabut sebab roller dia dah tercabut. Tunggu masa je untuk DIY pintu itu.

Jadi, daripada tak buat apa-apa kayu para tu, datanglah idea nak buat meja. Nak buat meja mestilah ada kakikan?. Nak buat kakinya, boleh. Tapi, leceh sikit nak kena beli kayu segala. JAdi aku ambil jalan mudah je. Aku layari website Ikea dan jumpa kaki ADILS yang berharga RM10 sahaja. Maka, belilah empat batang.

Inilah kaki ADILS Ikea. Terpaksa ambil warna hitam sebab warna putih dah takda stok

Skru dan benda alah ni didatangkan sekali bersama kaki ADILS itu.

Inilah para kayu tu. letak benda alah bulat tu untuk adjust kedudukan

Proses menanda lubang skru

Proses menggerudi

Hasilnya?

Tunggu next entry ye. Sebab next entry bersekali dengan keadaan home office aku sekarang.

Jumlah kos:
1) ADILS Leg Ikea x 4 = RM40
2) Lain-lain = Barang sudah sedia ada dirumah


**entri ini telah dikongsi di:

Khamis, 17 Oktober 2013

Dekorasi Ruang Tamu: Langsir 'Sliding Door' Ruang Tamu

Selamat Hari Raya Aidiladha semua...

Akhirnya, sempena hari raya haji, sempurna sudah pemasangan langsir di ruang tamu.

Walaupun ada ketikanya, aku rasa langsir ni terlalu gelap sehinggakan ruang tamu aku nampak malap je.

Tetapi, kadang-kadang aku tengok cantik pulak. Tetapi lagi, aku rasa macam tak matching dengan warna sofa. Apa-apa pun, inilah langsir itu untuk 3-4 tahun akan datang.



Langsir ni adik aku yang jahit. Jadi save budget sikit sebab dia cas murah.

p/s: Tak sanggup nak review ruang tamu lagi. Sebab tak complete lagi.

Isnin, 7 Oktober 2013

Real Wedding#2: Syarafina and Hanapiah

Salam,

Hari minggu lepas, aku berpeluang pergi ke majlis resepsi  kawan satu ofis aku. Resepsi yang sangat cantik bagi aku. Pelamin, baju pengantin, guestbook, photobooth, semuanya menawan.

Bersama pengantin... Cantik sunggu pelamin itu.

Mekap by Sue Cantik
Cantikkan!!!

Guestbook. Jom cap jari kat pokok itu.


Hiasan-hiasan di meja guestbook. Vintage sangat. Suka!!!



Posing di photobooth by SoulArt Studio

Photobooth pun bertema vintage. Suka lagi!!!

Doorgift by Click 'n' Snack 
Mini Pretzel. Nyum... Nyum...

Tahniah Fina dan Hanapiah. Semoga berkekalan ke anak cucu...

Rabu, 2 Oktober 2013

Susun Atur Selendang di dalam Laci

Salam,

Walaupun, Cabaran September Susun Atur Sioca dah habis, aku still nak kongsi tentang susun atur di bilik utama ni. Konon nak update entri ini sebelum September berakhir, tetapi tidak kesampaian. Maka sekarang barulah nak update. Gambar pun dah outdated.

Dalam bilik utama aku ni, ada 4-tier plastic drawer yang beli kat Carrefour. Dalam ni aku simpan semua tudung+selelndang+pakaian kecil lain di sini. Aku boleh jadi berinspirasi untuk susun atur semua laci ini apabila aku lihat blog-blog orang lain yang cara penyusunan barang-barang ini sangat efektif sekali. Efektif disini bermaksud, barang mudah di ambil dan tak menyelerakkan kawasan itu. Jadi jom layan gambar.

Inilah gambar drawer itu. Tengok, dah pecah dah drawer ni. Ada orang ganas sangat tutup buka drawer ini. Nasib baiklah boleh pakai lagi.


Langkah 1: Sudah tentulah keluarkan semua barang dalam laci itu dan lipat cantik-cantik. 

Langkah 2: Kumpulkan dan bersihkan juga kotak-kotak kasut dengan wet tissue. Kotak-kotak kasut ini akan digunakan sebagai tempat simpanan barang-barang kecil ini. Nampak tak anak panah kuning itu, itu adalah kepingan wangian Downy.

Langkah 3: Letakkan kepingan wangian Downy itu dalam kotak kasut itu supaya nanti laci bau wangi sentiasa.

Langkah 4: Masukkan segala selendang, tudung dll kedalam kotak. Susun secara menegak.

Langkah 5: Susun kotak-kotak yang sudah letak segala barang itu dalam laci.

 INILAH HASILNYA!!!

*
*
*
*
*

Aku susun ikut jenis (selendang, tudung bawal, tudung sarung). Kemudian aku susun ikut warna kosong dan becorak.

Itu sahaja. Betul, memang sangat efektif susun cara ini. Sebab:
  • Mudah nak cari selendang yang kita nak guna
  • Mudah ambil tanpa menyepahkan 
  • Low/tiada maintainance
Itu sahaja. Babai..

p/s: Kalau nak bagi cantik lagi, bolehlah balut kotak-kotak itu dengan wrapping paper yang cantik-cantik...


Red and Black Themed Bachelorette Party

Salam,

Aku berkesempatan hadir parti ringkas untuk meraikan seorang kawan aku yang bakal berkahwin. Kitorang buat waktu lunch hour hari jumaat sebab ramai yang availabl waktu tu. Maklumlah ramai dalam geng kitorang yang ada baby kecil di rumah. Memang taklah nak buat waktu lain.

Jom layan gambar.

Married Life Handbook from us to B2B

Another caption of the handbook

Handbook ni mengandungi macam-macam petua dari kitorang yang dah kahwin kepada B2B. Kitorang compile semua petua dan jadikan buku. Turn out, petua-petua dalam tu pun boleh digunakan oleh aku yang baru setahun jagung kahwin ni.

The food

Yup, buat kat restoran. Restoran The Apartment. Semua nama makanan tak diketahui. ;P

Red Velvet Cupcake dan  chocolate cake. Kek tu mak Hanis Zalika yang buat.

The bride to be

Us

Yup, itu je lah. Hiasan-hiasan atas meja itu, last minit kitorang buat.

K bye...

Jumaat, 20 September 2013

My Master Bedroom Inspiration Board and Current Organization of My Master Bedroom

Salam,

Kisahnya, aku berangan nak ada bilik utama yang super cantik dan comel. Tetapi seperti banyak benda penting di dalam rumah ini yang perlu diutamakan dahulu. Seperti menyelesaikan kawasan stor dan menyelesaikan tempat simpanan pakaian.

Memandangkan budget tight, maka mampu berangan je nak ada bilik utama idaman. Susun atur bilik utama aku sekarang adalah seperti gambarajah di bawah:

*
*
*


Semuanya benda asas yang perlu ada dalam bilik utama yang sesetengahnya bakal ditukar/diubah ke bilik lain. Plastic drawer adalah tempat simpanan pakaian kecil dan selendang. Makeup desk pula aku sudah ceritakan di entri-entri sebelum di SINI. Open wadrobe tu sebenarnya adalah single rack yang aku beli kat Giant Hypermarket.

Al-kisahnya aku impikan seperti ini:

*
*
*
1. Katil dengan bedsheet warna hijau; 2. IKEA Lacker Table (dah ada); 3. Ikea Table lamp (dah ada); 4. Hiasan berwarna purple (Throw pillow/Storage box); 5. Wadrobe putih; 6. Kufi art di dinding kepala katil; 7. Langsir hijau; 8. Dresser putih IKEA; dan 9. Hiasan bunga

Haa, besarkan angan-angan? Tema bilik utama ni tentulah warna hijau dan ungu seperti gambar di atas itu. Aku nak perabot warna putih sebab aku perasan bilik aku ni suram je tau. Pencahayaan semulajadi terhad disebabkan tingkap terletak kat hujung sana. Katil dan meja solek sekarang yang berwarna gelap menyebabkan lagi nampak suram bilik ni.

Dan susun atur bilik utama untuk realisasikan impian ini adalah seperti gambar di bawah:

*
*
*



Sauna, plastic drawer, towel rack, makeup desk and open wadrobe akan dipindahkan ke bilik lain. Untuk menggantikan makeup desk, dresser Ikea akan jadi tempat makeup + simpanan pakaian kecil. Aku agak, ambil masa 2-3 tahun juga untuk realisasikan bilik utama idaman ini.

Sebabnya:

  • Langsir sudah ada dan warnanya adalah tidak sesuai langsung dengan tema bilik ini. Jadi, guna dulu langsir itu sampai lunyai, barulah tukar ke langsir idaman seperti di atas. (Itulah akibatnya kalau tak rancang awal-awal. Dah lari tema).
  • Dinding tak di cat warna ungu lagi. Tunggu dah ada semua perabot, langsir dll yang menjadi idaman ada, barulah cat warna dinding. Sekarang warna dinding adalah warna putih kekuningan.
  • Makeup desk, masih boleh berbakti lagi kepada aku dan aku tiada kepentingan lagi untuk menukar makeup desk ini. Bila barang dah terlalu banyak dan bila sudah ada dresser Ikea itu, barulah boleh alih makeup desk ini pergi ke bilik lain. 
Harap-harap terlaksana. Aku letak timeline 3 tahun untuk dapat bilik tidur idaman ini. 

Rabu, 18 September 2013

Dekorasi Bilik Utama: Susun Atur Bingkai Gambar


Salam....

Ada satu ruang kosong di bilik utama dan aku ada banyak gambar. Nak gantung kat ruang tamu macam tak sesuai sebab semuanya gambar perasan aku. Jadi gantung dalam bilik utama. 

Aku taknak letak gambar-gambar ni kat kepala katil. Sebab aku ada perancangan lain untuk dinding kepala katil ni. Makanya di dinding sebelah kanan katil jadi mangsa.

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Inilah dindingnya. Frame gambar kecil disusun bentuk L.

Dari sudut lain kedudukan gambar. Pintu sebelah kiri itu adalah pintu ke bilik air. Abaikan barang bersepah itu ye. Waktu ni dalam proses menyusun atur bilik (akan dikongsi di entri lain)

Korang pulak, gantung kat mana gambar-gambar perasan korang?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...