Halaman

Pengikut-pengikut

Rabu, 6 November 2013

Dekorasi Kawasan Laundry di Beranda

Salam semua.

Masa nak renovasi rumah, pening juga mana nak letak mesin basuh ni. Aku prefer letak mesin basuh dekat dapur. Tapi hubby aku prefer letak kat beranda rumah.

Argument aku nak letak kat dapur, sebab taknaklah beranda tu bersepah dengan baju kotor segala. Dahlah boleh nampak direct dari dalam rumah. Kalau tetamu datangkan dah cacat pemandangan.

Tapi bila difikirkan balik, kalau letak di dapur, ruang dapur akan sedikit terbatas. Dahlah dapur memang dah kecil, tambah lagi ada mesin basuh, lagi rimas rasanya. Jadi aku setujulah letak kat luar rumah.

Dah letak kat luar rumah tu, mestilah lah kena susun dan hias cantik-cantikkan?

Inilah hasilnya

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Keadaan ini adalah semasa baju dibasuh. Baldi dengan JALL laundry bag with stand Ikea tu adalah penghuni sementara di sini. Bila bukan waktu basuh baju. Dua benda ni kembali ke tempat asalnya di dua bilik tidur. Maksudnya bila laundry bag tu dah penuh dengan baju kotor, aku angkut laundry bag dan baldi tu ke kawasan laundry ini. Karpet pink itu di beli di Mydin.

Pandangan jauh. Nampak tak? Dua bakul warna pink dan purple itu? Jom lihat apa ada dalam tu.


Dalam bakul pink ada karung untuk aku basuh kain-kain yang delicate dan baju-baju kecil.

Dalam bakul purple pula ada sepit dan barang-barang yang aku jumpa dalam poket seluar seperti syiling.

Aku letak bahan-bahan pencuci dalam bakul merah ni.

Itujelah. Tetapi, kawasan ini akan di makeover lagi di masa akan datang. Ingat tak Kayu pintu almari di entri INI? Aku akan gunakan  pintu di kawasan ini. Nak guna macamana? KEena tunggulah bila sudah berhasil.

Kawasan bertentangan dengan laundry area ni pula?

Tadaa!!!!

Kawasan taman mini. 

Masih struggle untuk menghidupkan pokok-pokok itu. Tak tahulah kenapa tak bermaya je pokok kunyit itu. Pokok kari dan pandan steady je. Kawasan ini juga akan di makeover juga nanti.

Babai



Isnin, 4 November 2013

Susun Atur dan Dekorasi Meja Kerja dan Home Office Sementara

Salam semua,

Ingat tak entri pasal DIY meja kerja? Inilah hasilnya.

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Inilah meja yang diDIY itu. Siap sudah dideko dan di susun atur. Kerusi tu pula? Pinjam kerusi meja makan.

Dari sudut lain

Tak banyak pun benda atas ni. Semua barang-barang atas meja ni memang sudah sedia ada di rumah. Alas meja tu beli kat Sarawak. Dah berusia 5 tahun dah kain tu. Sebelumni, alas meja tu dijadikan sebagai langsir masa duduk rumah sewa dulu.

Dua tin kain pelekat belakang tu aku letak alat tulis. Bekas comel tu sebagai tong sampah.

TINDRA Lantern Ikea dengan TINDRA Scented Tealight.  Bekas kayu beli di Sarawak untuk letak barang-barang kecil. Masa aku guna meja ni, aku akan pasang lilin tu. Wangi!!!

Dibawah mejani aku letak printer dan shredder. Nampak tak ada dua wayar dalam gambar di atas? Aku selitkan wayar printer dan charger phone di belakang meja itu. Oklah kan untuk sementara waktu.

Itu meja kerja. Mari tengok keseluruhan home office sementara ni.




Bolehlah buat sementara waktu. Dinding masih kosong. Rak warna coklat tu akan DIY bagi cantik sikit ATAU tukar lain. Kerusi tu pun akan tukar ke kerusi yang lebih ergonomik.

Kawasan ni nampak kemas. Tapi, kawasan bertentangannya, tak sanggup nak tengok. Lain kali aku share ok.

Babai...


**entry ini telah dikongsi di:

Jumaat, 1 November 2013

DIY Meja Kerja dengan ADILS Leg Ikea

Salam semua,

Sebenarnya, dah lama siap meja ni. Tapi aku tak berkesempatan nak kongsi di blog. 

Idea nak DIY meja ni datang bila aku ada para kayu dari almari baju aku. Kayu tu berfungsi sebagai para dalam almari tu.

Inilah almari tu. Aku cabut para tu sebab lebih mudah nak gantung baju yang panjang-panjang macam baju kurung. Pintu almari pun aku cabut sebab roller dia dah tercabut. Tunggu masa je untuk DIY pintu itu.

Jadi, daripada tak buat apa-apa kayu para tu, datanglah idea nak buat meja. Nak buat meja mestilah ada kakikan?. Nak buat kakinya, boleh. Tapi, leceh sikit nak kena beli kayu segala. JAdi aku ambil jalan mudah je. Aku layari website Ikea dan jumpa kaki ADILS yang berharga RM10 sahaja. Maka, belilah empat batang.

Inilah kaki ADILS Ikea. Terpaksa ambil warna hitam sebab warna putih dah takda stok

Skru dan benda alah ni didatangkan sekali bersama kaki ADILS itu.

Inilah para kayu tu. letak benda alah bulat tu untuk adjust kedudukan

Proses menanda lubang skru

Proses menggerudi

Hasilnya?

Tunggu next entry ye. Sebab next entry bersekali dengan keadaan home office aku sekarang.

Jumlah kos:
1) ADILS Leg Ikea x 4 = RM40
2) Lain-lain = Barang sudah sedia ada dirumah


**entri ini telah dikongsi di:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...