Halaman

Pengikut-pengikut

Selasa, 31 Disember 2013

Dekorasi Ruang Tamu: Karpet

Assalammualaikum,

Al-kisahnya sebelumni, karpet di ruang tamu adalah 'karpet lain'. Walaupun 'karpet lain' itu serasi dengan sofa dan langsir, tapi karpet lain itu kecil. Jadi ruang tamu nampak sempit.

Untuk lihat secebis kelibat 'karpet lain' itu. Sila klik SINI. 'Karpet lain' itu aku beli di Nilai 3.

Disebabkan 'karpet lain' itu memberi impak sempit pada runag tamu. Maka, hari minggu lepas kami ke Ikea dengan harapan berjumpa karpet idaman. Ramainya orang tak terkira dekat Ikea sampai kami terpaksa park kereta dekat Tesco.

Kami terus pergi ke kawasan karpet. Dalam pada nak ke kawasan karpet tu pun, punyalah lama sebab ramai sungguh orang.

Banyak karpet yang berkenan di hati. Tetapi aspek saiz dan harga di ambil kira. Ikutkan nak je ambil karpet Eivor Cirkel. Tetapi disebabkan tak menepati budget dan saiz nya kecil, aku ambil karpet Mejlby.

Hasilnya:


Instantly, terus nampak ruang tamu jadi luas. Tak payah dah nak berebut-berebut duduk atas 'karpet lain' yang kecil itu. 

Lagi satu tujuan aku perlukan karpet yang besar ini adalah supaya, aku boleh sorok wayar unifi bawah karpet ni. Entah apa-apa rekaan kedudukan point ni. Point astro belah sana. Point unifi sebelah sini. Dah tu nak tengok hypo TV kenalah sambung wayar merentasi ruang tamu ini.

Adakah karpet ini serasi dengan sofa, langsir dan keseluruhan hiasan ruang tamu ini? 

Pandang sekali nampak sesuai. Pandang lagi sekali nampak tak sesuai. Toleh pandang balik, nampak sesuai la pulak. 

Fuhhh!! Nervous tau masa beli karpet ni, takut tak serasi. Siap cari lagi info pasal pemulangan barang. Owh, nasib baik boleh pulang balik kalau tak sesuai. Tapi aku idoklah pulang balik.

Manakala, 'karpet lain' itu aku sudah pindahkan ke ruang makan.

p/s: Lain kali aku reveal keseluruhan ruang tamu aku.

MARI MEMASAK: Avocado with prune smoothie

Assalammualaikum,

Lama sungguh aku tak berkongsi resepi.

Sekarangni, aku tengah mengamalkan minum smoothie avocado ni hari-hari untuk kesihatan aku. Semua pun tahu kebaikan avocado nikan. Lagi-lagi yang tengah nak berdiet sihat tu, bolehlah cuba. Smoothie ni juga boleh juga dijadikan sebagai post-workout smoothies.

Macam-macam resepi smoothie ni. Tapi aku kongsi satu dulu resepinya.

Bahan-bahan:

  • 1 biji buah avokado.
  • 3 biji prune
  • 1 sudu besar madu
  • 1 cawan susu pilihan anda 
  • (jika guna susu tepung, guna 2-3 sudu besar susu bersama segelas air)
  • 1 sudu besar plain yogurt
Cara-caranya:

Masukkan semua bahan dalam pengisar. Kisar sehingga semuanya sebati. Masukkan dalam cawan dan sedia untuk diminum. 

Jika tak suka terlalu pekat, bolehlah kurang kan avocado kepada satu bahagian ATAU tambahkan susu.

Inilah dia hasilnya. saya bubuh sikit hershey choc  atas smoothie ni.

Owh, kepada sesiapa yang tak tahu nak potong buah avocado ni macamana, lihat di bawah.

{via}
Boleh skip dua langkah terakhir itu


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...